Calendar module icon

Calendar

View All Calendars is the default. Choose Select a Calendar to view a specific calendar. Subscribe to calendar notifications by clicking on the Notify Me button, and you will automatically be alerted about the latest events in our community.

Event Details

Return to Previous
Download Agenda
Date:
September 22, 2016
Time:
6:00 PM
Location:
Town Hall - School Committee Meeting Room
Address:
333 Washington Street
5th Floor

Brookline, MA 02445
Contact:
617-730-2430
Email:
Facebook Twitter Email

School Com. Meeting (includes Joint Meeting with BOS-9th School Public Hearing) (Town Hall, School Committee Room, 5th Floor and Selectmen's Hearing Room, 6th Floor)

Thursday, September 22, 2016


DOCKET
SCHOOL COMMITTEE MEETING
THURSDAY, SEPTEMBER 22, 2016
6:00 PM – 10:35 PM JAMES F. WALSH SCHOOL COMMITTEE ROOM, 5TH FLOOR, TOWN HALL
STATUTORY NOTICE OF THIS MEETING HAS BEEN FILED WITH THE TOWN CLERK.
THE PUBLIC IS INVITED TO ATTEND.
NOTE: All times are approximate.
6:00 PM (5 minutes)
1. ADMINISTRATIVE BUSINESS (Susan Wolf Ditkoff)
a. Calendar: See Page 3
b. Consent Agenda
i. Past Record: September 8, 2016 School Committee Meeting
6:05 PM (15 minutes)
2. WELCOME TO CHINESE EXCHANGE VISITORS (Steve Lantos, Coordinator for the Brookline China Exchange,
and Students)
6:20 PM (5 minutes)
3. STUDENT REPORT (Alice Jennings)
6:25 PM (15 minutes)
4. SUPERINTENDENT’S REPORT
a. Superintendents Induction Program (Dr. Irwin Blumer)
b. General Report (Andrew Bott)
6:40 PM (15 minutes)
5. SCHOOL COMMITTEE ACTIONS
a. Proposed Vote to approve the “Third Extension to Lease” of the
Kennard House to the Brookline Music School, which would extend
the Music School’s lease of the property for twenty years.
(David Pollak and Mary Ellen Dunn)
6:55 PM (5 minutes)
[RECESS]
7:00 PM (2 hours and 30 minutes)
6. JOINT MEETING OF SCHOOL COMMITTEE AND BOARD OF SELECTMEN
ON 9TH ELEMENTARY SCHOOL SITE SELECTION
(Note: Joint Meeting will be held in the Selectmen’s Hearing Room, 6th Floor, Town Hall)
7:00 PM (10 minutes)
a. Welcome and Updates
7:10 PM (1 hour and 20 minutes; 3 minutes/person)
b. PUBLIC HEARING ON 9TH ELEMENTARY SCHOOL SITE SELECTION
People may sign up in advance, or sign in upon arrival.
8:30 PM (1 hour)
c. Board Discussion
[School Committee will reconvene in the School Committee Room, 5th Floor, Town Hall]
9:30 PM (15 minutes total; 3-5 minutes/person, depending on number of speakers)
7. PUBLIC COMMENT People may sign up in advance, or sign in upon arrival.
(Note: Comments related to the 9th School should be made under Docket Item 6.)
9:45 PM (15 minutes)
8. SUBCOMMITTEE REPORTS
a. Finance (Beth Jackson Stram)
i. FY 2018 Budget Development Process Calendar
(2nd Reading/Vote)
ii. FY 2018 School Committee Budget Development Guidelines
and Priorities (2nd Reading/Vote)
b. Capital Improvements (David Pollak
c. Curriculum (Barbara Scotto)
d. Government Relations (Rebecca Stone)
i. Appointment of Massachusetts Association of School
Committees (MASC) Delegate (Vote)
e. Policy Review (Lisa Jackson)
f. Additional Liaisons and Updates
10:00 PM (5 minutes)
9. NEW BUSINESS
10:05 PM (30 minutes)
10. PROPOSED EXECUTIVE SESSION
For Purpose 3, to discuss strategy with respect to collective bargaining (Brookline Educators
Union-Units A, B, and Paraprofessionals) and to discuss strategy with respect to collective
bargaining with the BEU-Unit A (grievance hearing).
11. ADJOURNMENT